tisdag 30 april 2013

Danskläder

Nästnästa helg ska min dotter dansa på stadens stora scen igen och som hon har längtat! I 6 månader, ända sedan förra showen, har hon varje vecka frågat om det är dags att dansa på stora scenen igen, och varje vecka har vi fått säga att "Nej, det är vanlig dansträning idag". Men nu börjar det närma sig på riktigt.

Lilla T ska dansa två danser. Till ena dansen är det valfri klädsel som gäller och i den andra dansen ska de vara utklädda till bumbibjörnar. Det är ju inte helt lätt att sy, och jag har faktiskt varit lite stressad eftersom kvällarna bara rusat iväg. Vi föräldrar uppmanades dock att tänka kreativt och enkelt.

Jag bestämde mig för att fokusera mer på björn än just en bumbibjörn. Lilla T fick välja färg - hon ville vara en röd björn. Jag köpte billiga tajts och en billig tröja på HM (rött fanns inte, men korallfärgade kläder som fick duga) som jag utgick ifrån. Sen sydde jag en kort röd svans i filt som jag fäste på tajtsen, en ljust korallfärgad mage som jag sydde fast på tröjan och ett par röda öron som jag nästade fast på ett diadem. Klar på mindre än en timme och lilla T var hur nöjd som helst (och vägrade ta av sig kläderna). Enkelt, snabbt och roligt pyssel!

fredag 26 april 2013

Virkglädje

Det är så roligt att virka mormorssjalar att jag inte kunde hålla mig från att virka en till. Denna gång i loppisfyndade mohair/akrylgarn. Luddiga och mysiga. För att variera mig något virkade jag en kant på sjalen.



Jag är nöjd med resultatet och jag tror jag kommer att använda den riktigt mycket. Tidigare mormorssjalar som jag virkat hittar du här och här.

Nu hoppas jag på en solig och lagom lugn helg. Hoppas ni har det fint!

torsdag 25 april 2013

Nu grönskar det

Äntligen har våren kommit, och den här gången känns det som den är här för att stanna. Mina sådder växer så det knakar. Vanligtvis brukar jag så en himla massa, men i år tar jag det lugnt. Vi har en ny trädgård att utforska, så min energi går till den istället.

Det jag har sått i år är tomaten Sun Gold (ett absolut måste!), solrosor (eller Lilla Annas överraskningsfrön), persilja och smultron. Lite direktsådd i mina pallkragar blir det också såklart.

tisdag 23 april 2013

Loppisrus

I lördags var jag på en barnloppis som arrangeras två gånger om året en liten bit utanför stan. Jag brukar alltid gå om jag har möjlighet. I år var det bästa utbudet hittills - troligvis för att det var så mycket annat på gång i stan samma helg så att färre åkte till loppisen.

Jag köpte 7 par skor, regnställ, jacka, väst, massa kläder, några filmer, böcker med mera för sammanlagt 700 kronor. Bästa fyndet var nog de två vita lädersandalerna från Kavat och Vincent i perfekt skick, som jag betalade 20 respektive 40 kronor för. Regnkläderna, jackan från Esprit och ett par gympaskor verkade helt oanvända. En riktig fynddag med andra ord!









torsdag 18 april 2013

Vintertyg till superpris

Jag har gått och klämt på dessa fina fleecetyger hela säsongen, men det har aldrig blivit av att köpt något tyg. Igår när jag svängde förbi Ohlsson tyger så var det halva priset på fleecetyget, och ulltygerna kostade bara 99 kronor metern (istället för 299). Då kunde jag inte hålla mig längre, utan slog till.



Och med det trist vädret vi har nu kanske fleecetygerna kommer till användning snarare än jag önskar :( Nu ska jag drömma vidare om vad jag ska sy av dessa härlig meter tyg - förslag någon?

måndag 15 april 2013

Nya ordningen

När lilla T var dryga tre år lärde hon sig läsa - hon ljudade fram orden, men förstod för det mesta inte vad hon läste. Nu är hon 3,5 år och det här med att läsa har verkligen lossnat för henne. Jag har ännu inte vant mig vid att ha en läsande dotter - men det är riktigt roligt och spännande.

På kvällarna läser lilla T sin egen godnatt-saga medan jag eller stora T ligger bredvid och lyssnar. Det är mysigt, men det känns ändå så fel - det ska väl ändå vara den vuxna som läser för den lilla? Jag gissar att vi så småningom kommer få börja läsa sagor igen, när nyhetens behag med att läsa har lagt sig lite. Eller?


Senaste veckan har lilla T växlat att läsa Stina Wirséns Vem?-böcker med en uppslagsbok om svenska fåglar - det gäller ju att blanda fiktion och fakta. Och favoritplatsen att läsa på är i trappan, särskilt om man får dingla med benen samtidigt.

söndag 14 april 2013

Kuddmatchning

Har haft en alldeles perfekt helg. Igår åt, och fikade vi oss igenom dagen hos vänner och familj. Idag har bara tagit det lugnt hemma och hunnit med en hel del -bland annat tvätta, måla trappväggar, räfsa löv, baka muffins och lagat mat - utöver lilla Ts sedvanliga danslektion som tar större delen av förmiddagen.

I veckan som gick sydde jag en kudde till lilla Ts rum, som matchar den sittpuff och gardin jag tidigare sytt. Jag gjorde en knäppning med fyra knallrosa knappar - enkelt men fint. Tyget kommer, som nog alla vet, från Ikea.

tisdag 9 april 2013

Ny familjemedlem

I lördags åkte vi till Värmland, stora T och jag, för att hämta vår nya familjemedlem Nova. Hon är en liten söt, randig Devon Rex-kattunge som ska få hålla Timotej sällskap. Sedan i julas när vår äskade Dansa dog har Timotej varit ensam. Nu har han fått en kompis, men ännu fräser de mest åt varandra.




Så nu blir det inte så mycket pyssel här hemma - det är svårt att komma till skott när det finns en varm kattungemage att gosa med och ett ständig spinnande att lyssna till.


fredag 5 april 2013

Engelsk konfekt

Lilla T leker från och till väldigt mycket i sitt kök. För att förnya utbudet lite virkade jag några bitar engelsk konfekt, och det verkar ha gått hem. Men vi vuxna får bara smaka en bit var, för annars får vi ont i magen. Mönstret kommer från svarta fåret (en present) och jag har virkat i restgarner i bomull. Ett kul, men lite pilligt projekt!


torsdag 4 april 2013

Påskmat

På annandag påsk bjöd jag mina föräldrar och en av mina bröder på påskbuffé. Varje år lagar jag påskmat - vissa saker som silltårtan har blivit en klassiker som jag alltid gör - medan annat byts ut. Förutom silltårta bestod i år buffén av lamkorvspiroger med rosmarin och chevre, ägg med lax- och pepparrotsröra, flädersill, ostsallad med päron och valnötter, kallskuren bruschettaskinka, och två sorters köpesill. Till efterrätt blev det en hallon- och marängtårta.



 

tisdag 2 april 2013

Mammas unge

Lilla T ville såklart ha en likadan sjal som sin mamma. Jag letade rätt på ett härligt mohairgarn i finaste gröna nyansen ut mina gömmor, exakt samma färg som lilla Ts nya skaloverall, och virkade en mormorsjal till henne också. Nu är sötnosen nöjd och stolt som en tupp!



Sjalen skulle såklart må bra av att blockas, men jag ids inte. Den får duga tills det är dags för tvätt helt enkelt.